Snabbfakta för barn
Ariana Grande

Ariana Grande Grammys röda mattan 2020.png

Grande i 2020

född
Ariana Grande-Butera

26 juni 1993 (ålder 27)

Boca Raton, Florida, U.S

yrke

  • sångare
  • låtskrivare
  • skådespelerska

år aktiv

2008-nuvarande

höjd

5’1

släktingar

Frankie Grande (halvbror)

musikalisk karriär

genrer

instrument

sång

etiketter

Republic

Ariana Grande-Butera ( / /; född 26 juni 1993) är en amerikansk sångare, låtskrivare och skådespelerska. Från 2010 till 2013 spelade hon Cat Valentine på Nickelodeon sitcom Victorious. Hon spelade den rollen igen på spin-off Sam & Cat (2013-14). 2013 släppte hon sitt första studioalbum, Yours Truly. Det blev hennes första nummer ett album i USA. Hennes andra studioalbum, My Everything släpptes den 25 augusti 2014. Grande har en äldre halvbror som heter Frankie Grande. Hennes konsert bombades i Manchester-attackerna 2017. Som ett resultat var hon värd för en konsert som heter One Love Manchester för familjen till 22 offer. Hon är också känd som drottningen av Pop

karriär

2008-2012: början och segrande

Victorious Cast I Konsert

Grande utför med Victorious cast

innan hon uppträdde på Nickelodeon spelade Grande i musikalen 13 som Charlotte 2008 och vann senare ett pris för att spela den rollen. Från 2010 till 2013 spelade Grande rollen som Cat Valentine i Nickelodeon-showen Victorious. I augusti 2012 tillkännagavs att Victorious inte skulle återvända efter tre säsonger. Men senare samma månad tillkännagav Nickelodeon en spin-off-show som heter Sam & katt. Det skulle para Grande från Victorious med Jennette McCurdy från iCarly. De skulle spela upp sina roller som Cat Valentine och Sam Puckett.

även om Sam & Cat var en framgång för Nickelodeon, avbröts showen den 13 juli 2014 på grund av Grands musikaliska karriär och andra problem. Det sista avsnittet sändes den 17 juli.

2013–2014: Yours Truly and My Everything

Grande tillbringade tre år på att spela in sitt debutalbum, Yours Truly. Hon slutförde albumet, ursprungligen med titeln Daydreamin, i juni 2013; det släpptes den 30 augusti 2013 i September 2013 debuterade det officiellt som nr 1 på USA anslagstavla 200 album diagram—med 138 000 exemplar sålda under sin första vecka—vilket gör Grande till den första kvinnliga artisten, sedan Kesha, som har sin första albumdebut högst upp på listorna—och den femtonde kvinnliga artisten totalt. Den första singeln från albumet, ”The Way”, med Pittsburgh-rapparen Mac Miller, släpptes den 26 mars 2013. Den sålde 120 000 enheter under de första 48 timmarna efter utgivningen, och sedan fortsatte den att sälja över 219 000 enheter under sin öppningsvecka. ”Baby I” och ”Right There” släpptes också som singlar från hennes första album.

i januari 2014 började Grande arbeta med sitt andra studioalbum. Hon avslutade albumet i slutet av mars 2014. Den första singeln från albumet är ”Problem”, och den har Australisk rappare Iggy Azalea. Det hade premiär på 2014 Radio Disney Music Awards den 27 April. Den andra singeln från albumet, kallad ”Break Free”, med rysk-tysk producent Zedd, hade premiär den 2 juli under en dags återupplivande avsnitt av MTV-showen Total Request Live, heter Total Ariana Live. Den 28 juni 2014 meddelade Grande Att titeln på hennes andra studioalbum att vara mitt allt, som släpptes den 25 augusti.

2016-2017: Dangerous Woman

hennes tredje studioalbum, Dangerous Woman, släpptes 20 maj 2016. Albumet debuterade som nummer två i USA anslagstavla 200, tjänar 175 000 albumekvivalenta enheter under den första veckan, med 129 000 från ren försäljning. Det var hennes första album som inte slog nummer ett i landet. Den ledande singeln ”Dangerous Woman” släpptes den 11 mars 2016 och nådde topp åtta på USA anslagstavla hett 100. Den andra och tredje singeln, ”Into You” och ”Side to Side”, har båda nått toppar på nummer 13 respektive 4 på diagrammet. Albumet fick generellt positiva recensioner från kritiker. För att marknadsföra albumet uppträdde Grande vid 2016 Billboard Music Awards och MTV Video Music Awards. Hon dök också upp i ett avsnitt av Saturday Night Live som både värd och musikalisk gäst. Grande inledde en konserttur, Dangerous Woman Tour 2017 som gick till Nord-och Sydamerika, Europa och Asien. Den 22 maj 2017 uppstod många rapporter om explosioner vid en konsert med Grande på Manchester Arena i Manchester, Storbritannien. Polisen bekräftade 22 dödsfall och många skador. De uppmanade människor att hålla sig borta från området när de räddade och undersökte.

i April 2018 släppte Grande ”No Tears Left to Cry”, den ledande singeln från hennes kommande fjärde studioalbum, sötningsmedel, som släpptes den 17 augusti 2018. Låten kom in som nummer tre på Billboard Hot 100. Med detta blev hon den enda akten som fick alla fyra ledande singlar från hennes studioalbum att komma in i topp tio av Hot 100 i varje låts första vecka på listan. ”Vägen ”(från Yours Truly),” Problem ”(från mitt allt),” farlig kvinna ”(från farlig kvinna) och” inga tårar kvar att gråta ” anges på nummer 10, 3, 10 respektive 3. ”Problem” nådde senare nummer två på Hot 100. 6 monther efter släppet av sötningsmedel släppte Grande sitt 5: e studioalbum tack, nästa. Sedan 2020 släppte hon sitt 6: e studioalbum, Positions.

personligt liv

Ariana Grande började träffa komikern Pete Davidson i maj 2018 och den 11 juni 2018 rapporterade flera nyheter att Davidson och Ariana Grande var förlovade. Deras engagemang avbröts i oktober 2018.

i November 2019 tillkännagav Grande sitt stöd för Senator Bernie Sanders andra presidentbud.

filmografi

filmer
år Titel Roll anteckningar
2011 snöflinga, den vita Gorilla snöflinga engelska dub, röst Roll
2013 svindel Amanda Benson Tv-film (Nickelodeon)
2015 Jem och hologrammen själv Cameo
2016 Zoolander 2
Underdogs Laura engelska dub, röstroll
2019 män i svart: internationell Alien på TV-skärmar
TV
år Titel Roll anteckningar
2009 batteriet är nere Bat Mitzvah riffer episod: ”Dåliga dåliga nyheter
2010-2013 Victorious katt Valentine huvudrollen, 56 episoder
2011 ICarly avsnitt: ”IParty med Victorious”
2011-2013 Winx Club Princess Diaspro röstroll, 5 avsnitt
2012 räkna ut det själv paneldeltagare
2013-2014 Sam & katt Kattvalentin huvudroll, 36 avsnitt
2014 Family Guy italiensk tjej röstroll, avsnitt: ”Mamma är ordet”
2014-2016 Saturday Night Live syster Maria Kändisgäststjärna
2015 RuPauls Drag Race själv gästdomare
Scream Queens Sonya ”Chanel # 2” Herfmann återkommande roll, 5 avsnitt
2016 hårspray: Lev! Penny Lou Pingleton NBC särskilda
2017 Carpool Karaoke: serien själv avsnitt: ”Seth MacFarlane & Ariana Grande”
2018 Ariana Grande: Farlig Kvinna Dagböcker Själv Docuseries
2020 Skojar Piccola Grande Avsnitt: ”Avsnitt 3101”
Steg
År Titel Roll Plats
2008 13 Charlotte Broadway
2010 Kuba Libre Miriam
2012 En Snövit Jul Snövit

Diskografi

  • Din Verkligen (2013)
  • Mitt Allt (2014)
  • Farlig Kvinna (2016)
  • Sötningsmedel (2018)
  • Tack, Nästa (2019)
  • positioner (2020)

bilder för barn

  • Ariana Grande Av David Shankbone

    Grande på Tribeca Film Festival i maj 2010

  • ArianaGrandeDecember2013

    Grande spelar på Jingle Ball 2013.

  • farlig kvinna Tour2

    Grande utför på Dangerous Woman Tour i 2017.

  • Sweetener Tour Ariana Grande O2 Arena

    Grande uppträder på Sweetener World Tour 2019.

  • Ariana grande intervju 2016

    Grande under en intervju 2016.