sriracha

krótko mówiąc, sriracha może, ale nie musi być wegańskie.

to zależy od tego, jak surowy jesteś weganinem.

aby zrozumieć, dlaczego, musimy spojrzeć na składniki w oryginalnym sosie Huy Fong Sriracha.

składniki sosu Sriracha

oto jego składniki w „prawdziwym” Huy Fong sriracha:

  • Chili-wyraźnie wegańskie.
  • cukier-część cukru jest wegańska, a część nie. To zależy od tego, czy został przetworzony z char kości (z krowich kości). Więcej na ten temat poniżej.
  • Czosnkowo – Wegański.
  • Sól – Wegańska.
  • ocet destylowany-wegański.
  • sorbinian potasu – wykonany syntetycznie bez żadnych produktów zwierzęcych, więc jest przyjazny dla wegan.
  • wodorosiarczyn sodu-inny syntetyczny składnik, który może pochodzić z sody oczyszczonej.
  • guma ksantanowa-guma ksantanowa jest zazwyczaj wegańska, jest wytwarzana przez fermentację bakterii.

większość z nich jest wyraźnie wegańska, ale cukier rodzi pytania dla mnie.

dlaczego niektóre cukier nie jest Wegańskie

I ’ ve written a detailed post on whether or not sugar is vegan. Przeczytaj to, aby przyjrzeć się bliżej problemowi.

głównym wnioskiem jest to, że znaczna część cukru w Ameryce Północnej jest wytwarzana przy użyciu bone char i nie jest wegańska. Podczas gdy branding może sugerować inaczej, SOS sriracha jest produkowany przez Huy Fong Foods, Kalifornijskiego producenta.

to powiedziawszy, niektórzy weganie uważają, że unikanie cukru nie jest praktyczne i nie martw się o to. Sam musisz zdecydować.

niestety, gdy na liście składników znajduje się tylko „cukier”, nie mamy możliwości dowiedzieć się, czy jest wegański, czy nie.

to zależy od Ciebie, jeśli nie masz nic przeciwko podejmowaniu tego ryzyka.

podsumowanie

oryginalny sos Sriracha może, ale nie musi być przyjazny dla wegan. w zależności od użytego cukru. Dla wegan, którzy nie martwią się o spożywanie cukru filtrowanego z char kości, będą mieli żadnych problemów z sosem Huy Fond Sriracha.

A Co Z Innymi Sosami Sriracha?

jeśli kupujesz SOS „sriracha”, który jest produkowany przez inną firmę, może być wegański, ale nie musi.

te sosy często mają podobne, ale różne składniki. Typowe dodatki nie-wegańskie są sos rybny i krewetki pasta.

dokładnie sprawdź składniki wszelkich bliskich alternatyw przed zakupem.