dla wegan dokładne sprawdzenie listy składników jest z pewnością ważnym zadaniem przed zakupem jakiegokolwiek produktu spożywczego. I to stało się nawykiem większości z nas. Pozwala nam to poznać dokładne składniki, które są używane do produkcji konkretnej żywności. Ale czasami musimy zmierzyć się z wieloma zagadkami, określając, czy składnik jest wegański, czy nie.

kwas mlekowy, Czerwony 40, E631 i wiele innych należą do niejednoznacznych składników, które tak bardzo mylą wegan ze względu na jego nazwę i ogólne źródło, o którym większość z nas wie. W przypadku kwasu mlekowego, ponieważ przedrostek ” lac ” w rzeczywistości oznacza mleko, przyczynia się do budowania zamieszania. A ze względu na brak informacji, można pomyśleć, aby całkowicie odciąć kwas mlekowy z diety roślinnej. Ponadto nasze ciała naturalnie wytwarzają kwas mlekowy po męczącym treningu mięśni.

to prowadzi do większego wahania. Tak więc, postawmy kwas mlekowy w centrum uwagi i zdobądźmy niezbędną wiedzę na temat tego, czy kwas mlekowy jest wegański, czy nie, przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji. Jak sprawdziliśmy Dla Red 40 i E631 dla ich statusu wegańskie.

kwas mlekowy-wegański czy nie?

Co To Jest Kwas Mlekowy? – Kwas mlekowy jest kwasem, który tworzy się podczas fermentacji żywności. Jest to naturalny proces, który kończy się nadając pikantny smak artykułom spożywczym, takim jak niektóre marynowane warzywa, takie jak kiszona kapusta i produkty mleczne, takie jak jogurt. Kwas mlekowy znajduje się również w winie, piwie, sfermentowanych produktach sojowych i chlebie na zakwasie (Sprawdź u nas status wegański chleba na zakwasie).

Jeśli opakowanie mleka pozostanie nieużywane przez kilka dni, rozpoczyna się fermentacja laktozy, która jest spowodowana przez bakterie kwasu mlekowego. Dlatego mleko smakuje kwaśno i zaczyna mieć grubszą konsystencję.

kwas mlekowy jest również produkowany w naszym organizmie. Gdy poziom tlenu w naszym organizmie jest niski, co zwykle dzieje się podczas pracochłonnych ćwiczeń, kwas mlekowy tworzy się przez tkanki mięśniowe i czerwone krwinki. Węglowodany rozkładają się, aby uzyskać więcej energii i tworzy kwas mlekowy. Ale gdy poziom tlenu jest normalny, węglowodany produkują tylko wodę i dwutlenek węgla.

Czy Kwas Mlekowy Jest Wegański?

?

tak, kwas mlekowy jest wegański, ponieważ większość kwasu mlekowego, który jest produkowany w kraju w USA, ma źródło roślinne. Wśród roślinnych źródeł kwasu mlekowego, cukru buraczanego i skrobi kukurydzianej są zasady, które są powszechnie stosowane do produkcji wegańskiego kwasu mlekowego. W tym artykule wyjaśniono dokładniej każde źródło.

jednak poza USA określenie wegańskiego źródła kwasu mlekowego jest nieco trudne. Ponieważ kwas mlekowy ma zarówno źródła roślinne, jak i zwierzęce, musisz potwierdzić od producenta, czy jest wegański, czy nie.

Co To jest kwas mlekowy bezmleczny?

kwas mlekowy w żywności

mleko tworzy kwas mlekowy. Ale to nie znaczy, że kwas ten nie ma innego źródła, które jest bezmleczne, jak bakterie mlekowe ma wszystko wspólnego z cukrem, a nie z nabiałem.

bakterie kwasu mlekowego są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym do fermentacji wielu produktów spożywczych, takich jak kiszona kapusta i jogurt. Bakterie te rosną tylko wtedy, gdy jest obecność cukru. Cukier przechodzi proces „fermentacji węglowodanowej”, w wyniku której powstaje kwas mlekowy. Nie oznacza to, że kwas mlekowy nie może być produkowany, jeśli nie ma nabiału.

kwas mlekowy, który jest najczęściej stosowany, ma źródła roślinne, takie jak ziemniaki lub melasa, skrobia kukurydziana itp. Są to więc świetne przykłady kwasu mlekowego bezmlecznego.

czy kwas mlekowy pochodzi od zwierząt?

tak. Kiedy wykonujemy trudne i męczące ćwiczenia przez długi okres czasu, nasze tkanki mięśniowe spalają się i, wraz z czerwonymi krwinkami, zaczynają wytwarzać kwas mlekowy.

ta fermentacja kwasu mlekowego ma miejsce u zwierząt po glikolizie, gdy poziom tlenu w ich organizmach jest niski. Cząsteczki węgla zamieniają się w kwas mlekowy bez wytwarzania dwutlenku węgla.

kwas mlekowy może być wynikiem fermentacji wytworzonej przez człowieka i stosowany w pakowanej żywności jako środki aromatyzujące lub konserwujące. Sfermentowane mięso lub salami ma to. Jednak kwas mlekowy pochodzenia zwierzęcego nie jest powszechnie stosowany, ponieważ kwas mlekowy z warzyw jest znacznie lepszą i tańszą opcją. (Źródło)

Jak Powstaje Przyjazny Dla Wegan Kwas Mlekowy?

weganie ucieszyliby się, że kwas mlekowy, który przemysł spożywczy wykorzystuje jako składnik wielu produktów spożywczych, jest w większości przyjazny dla wegan. Ten kwas, który jest naturalnie wytwarzany w naszym ciele oraz w innych zwierzętach i roślinach, może być również stworzony przez człowieka. Ta produkcja wegańskiego kwasu mlekowego odbywa się w drodze syntezy chemicznej lub fermentacji bakteryjnej.

fermentacja bakteryjna kwasu mlekowego występuje, gdy bakterie kwasu mlekowego są używane do przekształcania węglowodanów, takich jak glukoza, galaktoza lub sacharoza w kwas mlekowy.

innym sposobem wegańskiej produkcji kwasu mlekowego jest synteza chemiczna. W tym procesie aldehyd octowy jest używany do reakcji z cyjanowodorem, w wyniku czego powstaje laktonitryl. Ale ten proces wytwarzania kwasu mlekowego nie jest obecnie bardzo zwykłą metodą.

produkty zawierające kwas mlekowy

czy kwas mlekowy jest uważany za surową żywność

kwas mlekowy znajduje się w wielu produktach spożywczych, które są spożywane codziennie na całym świecie. Produkty te są –

produkty mleczne

produkty z kwaśnego mleka, takie jak jogurt, laban, kefir, kumiss zawierają kwas mlekowy. Daje również chleb na zakwasie, który ma pikantny smak.

marynowane warzywa

kwas mlekowy jest również obecny w kimchi i kiszonej kapuście. Ponadto marynowane warzywa są bardzo zależne od kwasu mlekowego, aby uzyskać niepowtarzalny smak. Warzywa te obejmują pory, ogórki i pierniki. W niektórych kulturach fermentacja owoców, takich jak mango i papaje, odbywa się przy użyciu kwasu mlekowego jako głównego składnika.

produkty sojowe

w Azji kwas mlekowy jest stosowany jako środek konserwujący i aromatyzujący w fermentowanych produktach sojowych. Dlatego Miso i sos sojowy zawierają kwas mlekowy.

napoje

wiele win przechodzi drugi proces fermentacji, który przekształca kwas jabłkowy w kwas mlekowy. Niektóre piwa zawierają również kwas mlekowy, np. belgijskie Iambics.

Czy Nabiał Mlekowy? – Nie, kwas mlekowy nie jest produktem mlecznym. W przemyśle spożywczym bakterie kwasu mlekowego są stosowane w wielu produktach mlecznych.

wniosek

ten artykuł zawiera wszystko, co musisz wiedzieć o kwasie mlekowym. Na podstawie dokładnych badań można powiedzieć, że głównie wszystkie produkty spożywcze w USA zawierają przyjazny dla wegan kwas mlekowy. Zaskakujące jest wiedzieć, jak kwas, który nasze ciała tworzą naturalnie, może mieć wiele korzyści zdrowotnych.

kwas mlekowy pomaga kontrolować infekcje jelitowe, poprawia trawienie laktozy i przyczynia się do poprawy wartości odżywczej żywności. To jest powód, dla którego wiele suplementów ma kwas mlekowy, taki jak wegańskie suplementy kreatynowe, które infuses lactic acid to keeps you fit. Jeśli jednak natkniesz się na jakąkolwiek nutę wątpliwości co do źródła kwasu mlekowego w żywności, zdecydowanie powinieneś skontaktować się z producentem, aby uniknąć wszelkich niedogodności.