szybkie fakty dla dzieci
Ariana Grande

Ariana Grande Grammy Red Carpet 2020.png

Grande in 2020

Urodzona
Ariana Grande-Butera

26 czerwca 1993 (27 lat)

Boca Raton, Florida, U.S

  • piosenkarka
  • autorka tekstów
  • aktorka

lat aktywnych

2008-obecnie

5’1

krewni

Frankie Grande (przyrodni brat)

kariera muzyczna

gatunki

Instrumenty

wokal

etykiety

Republika

Ariana Grande-Butera (/ˈriˈɑːnə ˈɡrɑːndeɪ/; 26 czerwca 1993) – amerykańska piosenkarka, autorka tekstów i aktorka. W latach 2010-2013 grała kota Valentine w sitcomie Nickelodeon Victorious. Ponownie zagrała tę rolę w spin-offie Sam & Cat (2013-14). W 2013 wydała swój pierwszy album studyjny, Yours Truly. Stał się jej pierwszym albumem numer jeden w Stanach Zjednoczonych. Jej drugi album studyjny, My Everything został wydany 25 sierpnia 2014 roku. Grande ma starszego przyrodniego brata o imieniu Frankie Grande. Jej koncert został zbombardowany podczas ataków w Manchesterze w 2017 roku. W rezultacie poprowadziła koncert „One Love Manchester” dla rodziny 22 ofiar. Jest również znana jako Królowa popu

Kariera

2008-2012: początki i zwycięstwo

Victorious Cast in Concert

Grande wystąpi z Victorious cast

przed pojawieniem się na Nickelodeon, Grande zagrała w musicalu 13 jako Charlotte w 2008 roku, a później zdobyła nagrodę za tę rolę. W latach 2010-2013 Grande grała rolę kota Valentine w serialu Nickelodeon Victorious. W sierpniu 2012 roku ogłoszono, że Victorious nie powróci po trzech sezonach. Jednak później, w tym samym miesiącu, Nickelodeon ogłosił spin-off programu o nazwie Sam & Cat. Połączyłaby Grande z Victorious z Jennette McCurdy z iCarly. W rolach głównych wystąpili Cat Valentine i Sam Puckett.

mimo, że sam & Cat był sukcesem Nickelodeon, serial został anulowany 13 lipca 2014 roku z powodu kariery muzycznej Grande i innych problemów. Ostatni odcinek wyemitowano 17 lipca.

2013–2014: Yours Truly and My Everything

Grande spędziła trzy lata nagrywając swój debiutancki album, Yours Truly. Album, pierwotnie zatytułowany Daydreamin, został wydany 30 sierpnia 2013 r. we wrześniu 2013 r. oficjalnie zadebiutował na 1. miejscu amerykańskiej listy Billboard 200 albums chart-z 138 000 sprzedanymi kopiami w pierwszym tygodniu-czyniąc Grande pierwszą artystką od czasu Keshy, której pierwszy album zadebiutował na szczycie list przebojów – i piętnastą artystką w ogóle. Pierwszy singel z albumu, „The Way”, z udziałem rapera z Pittsburgha Maca Millera, został wydany 26 marca 2013 roku. Sprzedano 120 000 sztuk w ciągu pierwszych 48 godzin od premiery, a następnie sprzedano ponad 219 000 sztuk w tygodniu otwarcia. „Baby I” I „Right There” zostały również wydane jako single z jej pierwszego albumu.

w styczniu 2014 roku Grande rozpoczęła pracę nad swoim drugim studyjnym albumem. Zakończyła pracę nad albumem pod koniec marca 2014 roku. Pierwszym singlem z albumu jest utwór „Problem”, a na nim Australijski raper Iggy Azalea. Premiera odbyła się 27 kwietnia 2014 roku podczas rozdania nagród radiowych Disney Music Awards. Drugi singiel z albumu, zatytułowany „Break Free”, z udziałem rosyjsko-niemieckiego producenta Zedda, miał swoją premierę 2 lipca podczas jednodniowego revivalowego odcinka programu MTV Total Request Live, zatytułowanego Total Ariana Live. 28 czerwca 2014 roku Grande ogłosiła, że tytuł jej drugiego albumu studyjnego to be My Everything, który został wydany 25 sierpnia.

2016-2017: Dangerous Woman

jej trzeci album studyjny, Dangerous Woman, został wydany 20 maja 2016 roku. Album zadebiutował na drugim miejscu amerykańskiej listy Billboard 200, zdobywając 175 000 egzemplarzy w pierwszym tygodniu, z czego 129 000 pochodzi z czystej sprzedaży. Był to jej pierwszy album, który nie trafił na pierwsze miejsce w kraju. Główny singel „Dangerous Woman” został wydany 11 marca 2016 roku i zajął ósme miejsce na amerykańskiej liście Billboard Hot 100. Drugi i trzeci singel, „Into You” I „Side to Side”, osiągnęły szczyt odpowiednio na 13.i 4. miejscu listy przebojów. Album otrzymał generalnie pozytywne recenzje od krytyków. Aby promować album, Grande wystąpiła na 2016 Billboard Music Awards i MTV Video Music Awards. Pojawiła się również w odcinku Saturday Night Live jako gospodarz i gość muzyczny. Grande wyruszyła w trasę koncertową Dangerous Woman Tour w 2017 roku, która odbyła się w Ameryce Północnej i Południowej, Europie i Azji. 22 maja 2017 roku pojawiły się liczne doniesienia o eksplozjach podczas koncertu granda w Manchester Arena w Manchesterze w Wielkiej Brytanii. Policja potwierdziła 22 ofiary śmiertelne i wiele obrażeń. Zachęcali ludzi do trzymania się z dala od obszaru, gdy ratowali i badali.

w kwietniu 2018 roku Grande wydała „No Tears Left To Cry”, główny singiel z jej nadchodzącego czwartego albumu studyjnego, Sweetener, który został wydany 17 sierpnia 2018 roku. Piosenka uplasowała się na trzecim miejscu listy Billboard Hot 100. Dzięki temu stała się jedyną aktorką, która miała wszystkie cztery wiodące single z jej albumów studyjnych w pierwszej dziesiątce Hot 100 w pierwszym tygodniu każdej piosenki na liście. „The Way „(od Yours Truly),” Problem „(od My Everything),” Dangerous Woman „(od Dangerous Woman) I” No Tears Left To Cry ” znalazły się odpowiednio pod numerami 10, 3, 10 i 3. „Problem” osiągnął później drugie miejsce na Hot 100. 6 miesięcy po wydaniu Sweetenera, Grande wydała swój piąty studyjny album Thank u, next. Następnie, w 2020 roku, wydała swój szósty album studyjny, „Positions”.

życie osobiste

Ariana Grande zaczęła spotykać się z komikiem Petem Davidsonem w maju 2018 roku, a 11 czerwca 2018 roku wiele serwisów informacyjnych poinformowało, że Davidson i Ariana Grande byli zaręczeni. Ich zaręczyny zostały odwołane w październiku 2018 roku.

w listopadzie 2019 roku Grande ogłosiła poparcie dla drugiej kandydatury senatora Berniego Sandersa.

Filmografia

Filmy
rok Tytuł rola Przypisy
2011 Snowflake, The White Gorilla Snowflake angielski dub, rola głosowa
2013 Swindle Amanda Benson film telewizyjny (Nickelodeon)
2015 Jem i Hologramy ona sama
2016 Zoolander 2
Underdogs Laura Polski dub, rola głosowa
2019 Men in Black: International Alien na monitorach TV
telewizja
rok Tytuł rola uwagi
2009 Bateria padła Bat Mitzvah riffer Odcinek: „Złe, złe wieści
2010-2013 zwycięski Kot Valentine główna rola, 56 odcinków
2011 Odcinek iCarly : „IParty z Victorious”
2011-2013 Klub Winx Księżniczka Diaspro rola głosowa, 5 odcinków
2012 sama panelista
2013-2014 Sam & Kot Kot Valentine główna rola, 36 odcinków
2014 Family Guy Italian girl rola głosowa, odcinek: „Mama to słowo”
2014-2016 Saturday Night Live Siostra Maria Gwiazdy gościnne
2015 RuPaul ’ s Drag Race ona sama sędzia gościnny
Scream Queens Sonya „Chanel #2” Herfmann powracająca rola, 5 odcinków
2016 Lakier do włosów: Live! Penny Lou Pingleton
2017 Karaoke: Seria sama Odcinek: „Seth MacFarlane & Ariana Grande”
2018 Ariana Grande: Dangerous Woman Diaries Ona Sama Docuseries
2020 Piccola Grande Odcinek: „Odcinek 3101”
Etap
Rok Tytuł Rola Miejsce
2008 13 Charlotte Broadway
2010 Cuba Libre Miriam
2012 Boże Narodzenie Królewny Śnieżki Królewna Śnieżka

Dyskografia

  • Yours Truly (2013)
  • My Everything (2014)
  • Dangerous Woman (2016)
  • Sweetener (2018)
  • Thank U, Next (2019)
  • pozycje (2020)

Obrazki dla dzieci

  • Ariana Grande David Shankbone

    Grande na Festiwalu Filmowym w Tribeca w maju 2010

  • ArianaGrandeDecember2013

    Grande wystąpiła w Jingle Ball w 2013 roku.

  • Dangerous Woman Tour2

    Grande wystąpiła na trasie Dangerous Woman Tour w 2017 roku.

  • słodzik Tour Ariana Grande O2 Arena

    Grande wystąpiła na światowej trasie koncertowej Sweetener World Tour w 2019 roku.

  • Ariana grande interview 2016

    Grande podczas wywiadu w 2016 roku.